Skip to content
  • English
  • Magyar
  • English
  • Magyar

A Windsori Nagy Park őrházai

 

Van a Windsori Nagy Parkban egy rakás, különböző formájú, többnyire rózsaszín őrház, amikre biztos vagyok benne, hogy mindenki fölfigyel, de senki nem vesz róluk tudomást. Nem hagyott nyugodni, hogy nem tudok semmit ezekről a csodálatos és hangulatos épületekről, ezért kutatni kezdtem.

A Windsori Nagy Park

A Windsori Nagy Parknak különös hangulata van. Sejtelmes, misztikus, néha hátborzongató, árad belőle a történelem, még akkor is, ha az ember nem tud róla semmit. Akárhányszor itt sétálok, egyszerűen érzem az erdőt. Tudom, butaságnak hangzik, de mintha életre kelne az erdő a szellemeivel együtt… Félreértés ne essék, nem rossz szellemekről van szó. Nem nagyon tudom szavakba önteni ezt az érzést. Egyszerre csodálatos, hátborzongató és fenséges ez a park, ami már Hódító Vilmos óta létezik.

Sosem felejtem el, hogy amikor a környékre költöztünk, még nem nagyon tudtuk, hogy hányféleképpen lehet hazajutni, így Bill mindig az ismert utat választotta, ami kerülőt jelentett és azt, hogy áthajtottunk a Windsori Nagy Parkon. Nem bántam, mert újra és újra megcsodálhattam a különböző formájú, rózsaszín őrházakat. Ugyan a Windsori Nagy Park tele van érdekességekkel, látnivalókkal és királyi ingatlanokkal, amelyekről ebben a cikkben írtam, valahogy az őrházak mindig elfelejtődnek. Pedig annyira szépek és érdekesek. Ebben a cikkben a Windsori Nagy Park őrházait veszem górcső alá.

Fontos megjegyezni, hogy a Windsori Nagy Park tele van még más épületekkel is, ahová sajnos földi halandó nem teheti be a lábát. Másrészt az alábbi őrházakon kívül még számos más őrház és cottage is létezik, de mindet felkutatni nagyon nehéz. Harmadrészt, ha az ember a park mellett vagy a parkban autózik, láthatja, hogy az út túloldala is tele van impozáns kapukkal, őrházakkal.

Mi ennek az oka?

Nos az, hogy az angol polgárháború után Cromwell katonái a környéken laktak és mivel a bérüket nem tudták kifizetni, földet kaptak. Ezt egyszerűen úgy oldották meg, hogy a park kerítéseit simán arrébb vitték. Emiatt sok, furcsa alakzatú telek és birtok jött létre, amely keszekusza állapotot eredményezett. A 18. század végére nagyjából rendet raktak és bekerítették a parkot (1813) és számos kaput emeltek őrházakkal.

Kik építették?

Az őrházak többségét a híres építész, James Wyatt és unokaöccse, Jeffry Wyatville tervezte a 18. században ill a 19. század első felében. Egy két őrház pedig a viktoriánus korban ill a 20. század közepén épült.

James Wyatt neoklasszikus stílusban tervezett, ám később alaposan tanulmányozta a gót stílust és gyakorlatilag a neogótika atyja lett. Wyatt folyamatosan túlvállalta magát és elég kaotikus volt az élete. Elmondása alapján évente 4 ezer mérföldet utazott, így a lovaskocsiját átalakította irodává, hogy utazás közben is dolgozhasson. A végzet is lovaskocsin érte utol: 1813-ban felborult a lovaskocsijával és szörnyethalt.

Unokaöccse, Jeffry Wyatville neve elsősorban Chatsworth-höz és a Windsori kastélyhoz fűződik, melyeket áttervezett a kornak megfelelően. IV. György király (a korábbi, hedonsita életet élő régensherceg) teljesen átalakítatta a kastélyt, s gyakorlatilag amit ma látunk a kastélyban, az az ő elképzelésének az eredménye. Wyatville, akinek korábban Wyatt volt a neve, elismert építész volt, ám nagyon zavarta, hogy mindenki a nagybátyjaival, James és Samuel Wyattal hozta összefüggésbe, ezért a Windsori kastély munkálatainak megkezdésekor összeszedte a bátorságát és engedélyt kért IV. Györgytől, hogy a „ville” szót a vezetéknevéhez tegye. A király frappánsan, egy szójátékkal válaszolt: „Veal or mutton, call yourself what you like. It’s all one to me.” (ville=veal, a ville falvat jelent, a veal borjút, a mutton ürühúst. „Hívd magad, ahogy akarod. Borjú vagy ürühús, egyre megy.”)

Stílus

Ahogyan látni fogjuk, a parkban található őrházak és cottage-ek különböző stílusban épültek. A 18 és 19. század elején épült őrházak többnyire rózsaszínűek és romantikus benyomást keltenek a neogótikus ill Tudor stílusukkal és fehér kapujukkal, amely leginkább Jane Austen világát és a régens kort idézik. Ám vannak óangol és cottage ornée stílusban épült őrházak is. Nekem mind tetszik, nem is tudom eldönteni, hogy melyik a kedvencem.

Blacknest Gate

Ez az őrház (Fekete fészek kapu) egyszerűen elbűvölő a négy, neo-Tudor kéményével, íves ablakaival és a rózsaszín vakolatával. Annyira csodálatos, hogy régen még arra is ügyeltek, hogy az őrházak is ízlésesek legyenek… Ezen a helyen a Windsori Nagy Park első vadőre, Cumberland hercege a Whitehall-i Holbein-kapu mását akarta megépíteni, ám ez sosem valósult meg. NB a Windsori Nagy Park vadőri posztját mindig valaki a királyi családból látta el. Jelenleg Fülöp herceg viseli ezt a posztot.

Bishops Gate

A jelenlegi őrházak és cottage-ek nem eredetiek. A Wyatville által tervezett őrházakat (Püspök kapu) 1902-ben cserélték le először, majd 1936-ban építették újjá, végül 1949-ben György-stílusban fejezték be. A kapun túl a Royal Lodge található, ahol az anyakirályné élt haláláig, ma pedig András herceg lakik itt.

Sandpit Gate

Az uralkodókat sokszor különleges állatokkal lepték meg, a 18. században pedig divatba jött a menazséria, azaz egzotikus állatkert a gazdagok körében. III. György király felesége, Charlotte királyné zebrát és elefántot tartott a Buckingham-palota kertjében és Kew-ban is). Így talán nem csoda, hogy fia, IV. György is kedvet kapott a saját állatkerthez, amelyet itt, a Windsori Nagy Parkban tartott a Sandpit Gate-nél. Volt itt kenguru, kakadu, emu, láma, strucc, papagáj és még egy zsiráf is, igaz a zsiráf két év után elpusztult. IV. György király megmutatta az állatkertet az akkor 7 éves Viktória hercegnőnek (későbbi királynőnek). Trónra lépése után IV. Vilmos király megszüntette az állatkertet a parkban és az állatokat a Londoni Állatkertbe vitette. A Sandpit Gate-en pedig a királyi kutyakennel kapott helyett. A Sandpit Gate (Homok-kapu) őrházat 1800-ban Wyatville építette át neogótikus stílusban.

Sandpit-Gate

Royal-Kennels
Királyi kennelek

Forest Gate Lodge

Ez a gyönyörű őrház (Erdő kapu) 1790-ben épült, amit aztán Wyatville 1832-ben gót stílusban átépített. Ekkor kapta a rózsaszín vakolatot, a várfogakat és a kéményt a ház.

Forest-Lodge-Gate

Rangers Gate

A Rangers Lodge (Vadőr-lak), a mellett álló őrkapuk és őrház az 1790-es években épültek, amelyeket 1835-ben szintén Wyatville tervezett át. A Rangers Lodge-nak ellenben elég art deco-s beütése van és Poirot korát idézi, amelynek az az oka, hogy 1932-ben Gerald Warren átépített a Windsori Nagy Park vadőr helyettesének, a Savill Garden-t megalapító Sir Eric Savillnek.

Rangers-Gate

Rangers-Lodge
Ranger’s Lodge

Cranbourne Gate

A Cranbourne őrház és kapu a Cranbourne Lodge-hoz engedett bejutást, amely Cumberland hercegének kedvelt otthona volt. A házból csak az 1805-ben épült Cranbourne-torony maradt fönn, ahol a régens herceg (IV- György király) lánya, a tragikus sorsú Charlotte hercegnő lakott egy ideig, amikor is bátyja ide börtönözte be. Történt ugyanis, hogy a 17 éves Charlotte a porosz hercegbe, Augustusba volt szerelmes, ám a királyi család I. Vilmos holland királyt szánta férjéül. Charlotte felmondta a jegyességet Vilmossal, ami után IV. György mérgében a toronyba záratta húgát. Charlotte rá két évre Lipót herceghez (I. Lipót belga király) ment feleségül és szülés közben, mindössze húsz évesen meghalt.

Cranbourne-Gate

Cranbourne-Tower
Cranbourne-torony

Queen Anne’s Gate

Innen indul a Queen Anne sétány (Anna királynő), amely nagyon hasonlít a Hosszú sétányra. Az őrház 1797-ben épült, amit szintén Wyatville épített át az 1830-as években. A ház faragott oromdeszkákat kapott.

Cumberland Gate

A romantikus, viktoriánus stílusú őrház a Cumberland Lodge-nál 1936-ban építettek.

Cumberland-Gate

Long Walk Lodge

A Hosszú sétány-lakot 1854-ben a kapuőrnek építették, bár a ház oldalán látható egy tábla VII. Eduárd király emblémájával.

Long Walk Lodge

Shaw Farm Gate Lodge

Talán a a legkülönlegesebb mind közül a Shaw Farm őrháza, amelyet – ha hiszed, ha nem – szintén Wyatville tervezett 1820-1830 között. Ezt valamiért Jakab-stílusban álmodta meg, kőkeretes ablakokkal, holland oromzattal. Valahogy elegánsnak tűnik. A farmot egyébként Albert herceg építette át és modell farmmá alakította az itt működő gazdaságot. Ma itt tartják II. Erzsébet királynő híres, díjnyertes Ayreshire-i szarvasmarháit.

Shaw-Farm-Gate-Lodge

 

~

 

Az őrházakban a mai napig a park dolgozói laknak. Ahogy nézem a különböző stílusú és hangulatot idéző őrházakat, azon tűnődöm, hogy vajon milyen lehetett bennük az élet régen. Vajon milyen történeteket rejtenek ezek a házak…? Jó lenne felkutatni… Talán egyszer erre is sort kerítek.

 

Ha tetszett és hasznosnak találtad az írást, kérlek, oszd meg!

 

 

Mivel erről a témáról eddig sehol nem született összefoglaló írás sem magyarul, sem angolul, kérlek, jelöld meg, hogy ezen a blogon találtad az írást és a fotókat, amennyiben szeretnéd azokat fölhasználni! Kérlek, tiszteljük meg egymást és a fotókat ne szerkesztsd előzetes engedélyem nélkül. Ehhez és amennyiben kérdésed van, kérlek, írj az englandspuzzle@gmail.com email címre. Köszönöm.

 

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − tizenöt =

Back To Top